Platten dune” decor voor Nazomerfestival 

De omgeving van de KNRM-post en het Grote Hoofd, in Westkapelle ook wel “de kop” of   “d’n platten dune” genaamd, is één van de buitenlocaties van het Zeeland Nazomerfestival 2015.

Het Zeeland Nazomerfestival is een twee wekend durend festival met uiteenlopende culturele manifestaties. De vijftiende editie is gepland van 25 augustus t/m 5 september 2015. Op het Abdijplein in Middelburg, het hart van het festival, treden o.a. op Sinfonietta met de zangeres Wende Snijders, de eveneens Nederlandse zangeres Kovacs en de snel gerezen ster Jett Rebel.

Een belangrijk onderdeel van het Zeeland Nazomerfestival is locatietheater, waarbij het Zeeuwse landschap de inspiratie vormt voor de theatermakers. Met licht, geluid en decor laten ze de toeschouwer op een andere manier naar de omgeving kijken. Het thema van de locatie sluit aan bij dat van de voorstelling. 

En zo vinden de organisatoren van het festival het “Grôôt ‘ôôd” bij zonsondergang een droomlocatie voor de opvoering van “Een zomerdag”, een toneelstuk van de Noor Jon Fosse over een jonge man en zijn jonge vrouw die de drukte van de stad zijn ontvluchten en hopen aan zee tot innerlijke rust te komen. De man kan zijn rusteloosheid niet bedwingen en kiest steeds vaker voor de stilte van de zee, die hij in een gammel bootje verkent. Op een dag komt hij niet meer thuis - verdronken of zelfmoord? Deze vraag houdt de vrouw voor de rest van haar leven gevangen. Fosse laat de personages van toen en nu als vanzelfsprekend door elkaar heen lopen, waardoor het verglijden van de tijd en hoe het grote verdriet daarin maar niet kleiner wil worden, minutieus wordt beschreven. 

D’n platten dune in Westkapelle biedt de mogelijkheid om dit stuk te spelen op een maritieme locatie. De nabijheid van de zee, de geur van het zilte water en de in Zeeland vertrouwde problematiek van mannen die vermist blijven op zee, zijn daarbij versterkende elementen.

De regisseur van het stuk is Ilmer Rozendaal. 

Westkapelle figureerde ook in eerdere edities van het Zeeland Nazomerfestival, o.a. in   Vrouwen van Kamp Westkapelle, waarin het Molukse drama op op de oorspronkelijke locatie, het kamp, werd gespeeld. 

De andere externe locaties van het Zeeland Nazomerfestival 2015 zijn een voormalige lasloods in Vlissingen, de Sint Baafskerk in Aardenburg en de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

 

Gepl. 22 april 2015, herhaald 25 aug. 2015