Artikelindex

Stichting Cultuurbehoud Westkapelle

De Stichting Cultuurbehoud Westkapelle zet zich in voor het instandhouden van en bekendheid geven aan de cultuur en de cultuurhistorie van Westkapelle.
De stichting is opgericht bij besluit van de gemeenteraad van Westkapelle d.d. 27 juni 1996. Zij is voortgekomen uit de Klederdrachtencommissie van de gemeente Westkapelle, die tot die datum bestond. Door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 1997 moest het beheer van de gemeentelijke klederdrachtencollectie anders geregeld worden. Tegelijkertijd vond de gemeenteraad het nodig dat andere onderdelen van de Westkappelse cultuur en cultuurhistorie ook in de nieuwe gemeentelijke constellatie behouden zouden blijven en meer aandacht zouden krijgen. De Stichting Cultuurbehoud Westkapelle (SCW) kreeg als algemene doelstelling:

"het vastleggen en instandhouden van de cultuur en folklore van Westkapelle in al hun verschijningsvormen en het bestuderen en vastleggen van en bekendheid geven aan de historie van Westkapelle".

Om deze doelstelling te verwezenlijken onderneemt de stichting o.m. de volgende activiteiten:

- instandhouden en beheren van een klederdrachtenverzameling met bijbehorende sieraden en het uitlenen van onderdelen van die collectie (zie ook onder klederdracht)

- verzamelen en beheren van foto's en ander beeldmateriaal, literatuur en documentatie (zie ook onder Beeldbank Westkapelle)

- verzamelen van kunstwerken, curiositeiten, gereedschappen e.d. die kenmerkend zijn voor Westkapelle, de dijk en de plaatselijke cultuur

- organiseren van tentoonstellingen en andere culturele manifestaties

- verrichten en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de historie van Westkapelle

- onderzoeken van en vastleggen van het Westkappelse dialect en de Westkappelse "way of life" vroeger en nu.

Een van de oudste taken van de SCW is dus het verzamelen van kledingstukken en sieraden behorende bij de Westkappelse klederdracht en het beheren van deze verzameling. De SCW neemt deel in de Stichting De Zeeuwse Streekdrachten

Onderdeel van de de klederdracht-taak is ook het in stand houden van de plaatselijke kennis omtrent de aard, de historische achtergrond van deze dracht en niet in de laatste plaats de vaardigheid om deze op de juiste wijze te dragen. De SCW ziet het daarom ook als haar taak te bevorderen dat de klederdracht bij daartoe geëigende gelegenheden ook gedragen blijft worden; daartoe kunnen kledingstukken worden uitgeleend. Meer informatie hierover in de rubriek Uitlenen van klederdracht.

Voor verdere informatie: SCW, secretaris J. Kaland, Beatrixstraat 8, 4361 EG  Westkapelle, tel. 0118-572169, e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

27 augustus 2010
Geactualiseerd: 30 augustus 2017

 Download raadsbesluit SCW